Crnogorci preuzeli ”Srebrne surfere”, hrvatski internetski vodič za starije osobe

AGENCIJA za elektroničke medije (AEM) ustupila je Agenciji za elektronske medije Crne Gore Vodič za srebrne surfere, hrvatski internetski priručnik za edukaciju starijih osoba o internetskim prevarama i obmanjujućim oglasima, ali i o ”trolanju” na društvenim mrežama.

Riječ je o svojevrsnom online vodiču kojim se objašnjavanju nova tehnološka dostignuća u medijima, ali i razotkrivaju prevare, lažni oglasi na internetu, dezinformacije i lažne vijesti, montaže fotografija, audio i videosnimaka. Nude se i korisni savjeti, upute i smjernice za korištenje novih medija, rječnik novomedijskih pojmova te desetak praktičnih vježbi i zadataka.

Koautor priručnika Tomislav Levak, predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku istaknuo je kako je primarna ideja tog prošlogodišnjeg projekta, ostvarenog u suradnji s Nefretetom Zekić Eberhard, bila da se u edukaciji o medijskoj pismenosti napokon uključe i starije osobe.

”Prije nekoliko godina smo među prvima u Hrvatskoj, ali i šire, edukacije iz područja medijske pismenosti i kritičkog vrednovanja informacija usmjerili prema osobama treće životne dobi koji se u recentnoj literaturi sve češće nazivaju upravo ‘srebrnim surferima’. Na to su nas ponukali rezultati više relevantnih istraživanja koji su pokazali da su starije osobe podložnije širenju dezinformacija i lažnih vijesti te, primjerice, nasjedanju na lažne internetske oglase”, kazao je Levak.

Prva takva medijska publikacija u Hrvatskoj

Koautorica priručnika Nefreteta Zekić Eberhard ocijenila je preuzimanje priručnika u susjednoj državi početnim korakom, ali znakom osviještenosti o važnosti medijskog opismenjavanja starijih osoba i u susjednim državama.

“Osobe treće životne dobi u sve su većoj potrebi za edukacijom o suvremenim medijima. I to zato što se brzina i način plasiranja informacija transformira i brže nego li mi to više edukacijski možemo pratiti. Stoga se bojim da će se ova granica pomicati i prema osobama srednje životne dobi, posebice sada kada se u sve uplela i umjetna inteligencija” kazala je Zekić Eberhard.

Ravnatelj AEM-a Josip Popovac  kaže kako je Vodič za srebrne surfere prva takva medijska publikacija u Hrvatskoj, ali i šire. Zamjenik ravnatelja AEM-a Robert Tomljenović je, pak, za Hinu kazao kako interes za projekte hrvatskog medijskog regulatora dokazuje i njegovo vodstvo u medijskom opismenjavanju i u susjednim zemljama.

”Interes kolega regulatora iz regije za našim obrazovnim materijalima za razvoj medijske pismenosti ukazuje i na vodeću poziciju koju AEM u područje medijske pismenosti ima u regiji. Uvijek smo poticali suradnju raznovrsnih dionika, a posebice se zalažemo za suradnju između regulatornih tijela i to upravo na razvoj projekata medijske pismenosti.”, kazao je Tomljenović.

Dodao je i kako je srbijansko Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) dosad preuzelo četiri edukativna materijala hrvatskog medijskog regulatora, uključujući i slikovnicu za medijsku pismenost, a crnogorski AEM je još ranije preuzeo spotove i kampanju ”Birajmo što gledamo”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *