Polis siasat geng kereta masak mi segera guna dapur mudah alih di stesen minyak di Genting Highlands

Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Zaiham Mohd Kahar, mengesahkan pihaknya telah menerima laporan kira-kira jam 12.35 tengahari semalam berhubung klip video yang memaparkan geng kereta memasak mi segera menggunakan dapur mudah alih di kawasan sebuah stesen minyak, di Genting Highlands baru-baru ini.

Hasil siasatan pihak polis Bentong mendapati klip video berdurasi 50 saat itu telah dimuat naik di laman media sosial sebelum ia tular menerusi ‘X’ (terdahalu dikenali sebagai Twitter) pada 13 Mei 2024. Justeru, kata Zaiham, pihaknya telah membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 268 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan yang menyebabkan kegusaran awam dan Seksyen 336 Kanun Keseksaan iaitu perbuatan yang membahayakan nyawa atau keselamatan orang lain.

“Mohon kerjasama mana-mana pihak yang melihat kejadian tersebut untuk tampil bagi membantu siasatan. Polis Bentong juga akan mengambil tindakan tegas dan membuat operasi bersepadu di sekitar lokasi stesen minyak berkenaan khususnya pada hujung minggu dan dan cuti umum kerana pihak polis menerima maklumat dan aduan lokasi berkenaan sering menjadi tumpuan pemilik kereta berkumpul dan melakukan aktiviti yang mengganggu ketenteraman awam dan pengguna jalan raya lain,”kata Zaiham menerusi kenyataan yang dikeluarkan malam ini.

Harap-harap geng kereta yang buat onar di stesen minyak berkenaan tampilkan diri dan bekerjasama dengan pihak polis. Dah terang-terangan aktiviti korang itu tidak bersesuaian dilakukan di stesen minyak. Untuk pengetahuan semua, wap minyak boleh mengalir sejauh 10 meter dari punca seperti pam, tempat turun minyak dan vent pipe. Malahan wap minyak juga dikatakan lebih berat dari udara, jadi ia mendap di kawasan rendah. Maka, apa-apa lepasan elektrostatik berisiko untuk menyebabkan kebakaran.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *